Kentsel sorunlar ve ihtiyaçlar göz önüne alınarak bir bölgenin ekonomik, toplumsal ve mekansal özelliklerinin incelenmesi sonucunda uygulanabilir bir yol haritasının oluşturulmasıdır.
Kentsel dönüşüm insan odaklı bir uygulamadır.
Amacı; yaşanılabilir standartlarda kentler oluşturmaktır.
Uygulamalar; ekonomik, sosyal ve toplumsal temeller
üzerine inşa edilmelidir.
Ülkemiz, geçtiğimiz yüzyılda 90’a yakın büyük depremde binlerce can kaybına ve milyarlarca lira zarara uğradı.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta deprem olmak üzere afet tehlikelerine karşı 2012 yılında, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu”nu çıkardı. Kanunla birlikte Kentsel Dönüşüm adeta bir seferberlik haline geldi. Ve afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi, can ve mal kayıplarını önlemek öncelikli hedef olarak belirlendi. Ayrıca hayat kalitesini artırmak, çevreye duyarlı yerleşimler oluşturmak ve yarınlarda marka şehirleriyle öne çıkan bir Türkiye inşa etmek, kentsel dönüşümün diğer önemli amaçlarını oluşturmaktadır.
Kentsel dönüşümün ilk adımı nedir?
Kentsel dönüşüm için öncelikle yaşadığınız binanın risk tespitini yaptırmanız gerekiyor.
Risk tespiti için çoğunluk gerekiyor mu?
Bina Risk Tespiti yaptırmak için herhangi bir çoğunluk aranmaz. Kat maliklerinden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile tespit yapılabilir.
Risk tespitini kim yapacak?
Bina Risk Tespiti’ni; Bakanlıkça lisans verilmiş kurum ve kuruluşlara yaptırabilirsiniz. Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’de bu konuda yardımcı olmaktadır. (Lisanslı kuruluşlara www.kentseldonusum.gov.tr’den ulaşabilirsiniz.)
Kentsel dönüşümle ilgili kime danışabilirim?
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne, İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri ile diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne danışabilir ya da Alo 181 hattını arayabilirsiniz.Ya da bizi arayarak ücretsiz olarak danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
Kanun kapsamında yapılacak yardım ve destekler nelerdir?
Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında veyahut riskli binalarda yaşayan vatandaşlarımıza talepleri doğrultusunda 18 aya kadar kira yardımı yapılacak veyahut bankalardan kullanılacak kredilere faiz desteği sağlanacaktır.Ayrıca, Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar; noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden ve banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olacaktır.
Kira veya faiz desteğinden kimler faydalanabilir?Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabilir.
Kira veya faiz desteğinden faydalanmanın şartı nedir?
Kanunda belirtilen yardım ve desteklerden faydalanabilmenin şartı riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesidir.
Kira veya faiz desteği almak için maliklerin 2/3 çoğunluk ile anlaşması şart mıdır?
Kira yardımı almak veya faiz desteğinden yararlanmak için maliklerin kendi aralarında anlaşma yapması şartı bulunmamaktadır.
Mevcut binanızın belediyeden eski projesi alınarak kat maliklerinin bağımsız bölümlerine ilişkin alanları, mimarımız ve inşaat mühendislerimiz tarafından ölçülerek saptanır.
Yapılan ölçümler neticesinde mevcut arsa paylarıyla fiziki metrekareler arasındaki uyumsuzluklar rapor haline getirilerek kat maliklerine sunulur ve maliklerce değerlendirilmesinin ardından, yeni yapılacak binanın kat paylaşımları maliklerin arzu ettikleri oranlar nispetinde mimarımız ve inşaat mühendislerimize hazırlattırılır.
Tüm maliklerin yeni yapılacak projeye istinaden beklentilerini tespit etmek amacıyla önceden hazırlanmış olan anketlerimiz hissedarlara dağıtılır ve kısa sürede bu anketler, cevapları takip edilerek toplanıp değerlendirilerek, içeriğinde teknik olarak sorun yaratmayan tüm öneriler çizimlere yansıtılır. Maliklerin fikirlerini bize iletmeleri neticesinde içlerine sinerek ortaya çıkan mimari projelerin çizimleri teknik ekibimiz tarafınca tamamlanır.
Hukuki şartnamenin hazırlanması; teminat içerikleri eklenerek maliklere risk oluşturmayacak şekilde avukatlarımızca hazırlanır ve tüm maliklerin değerlendirmelerine sunulur. Bu değerlendirmeler neticesinde malikler tarafınca ilave edilmek istenen detaylar tekrar değerlendirilir ve hukuki bir problem teşkil etmeyen öneriler metinlere eklenerek nihai şeklini alır.
Teknik şartnamenin hazırlanması; içeriğindeki tüm ürünler herkesçe bilinen ve tanınan markalar arasından tercih edilmek suretiyle, piyasa koşulları ve yürürlükteki yönetmelikler göz önünde bulundurularak, taslak halinde hazırlanarak tüm hissedarların değerlendirmelerine sunulur. Bu değerlendirmeler neticesinde malikler tarafınca ilave edilmek istenen detaylar tekrar değerlendirilir ve teknik bir problem teşkil etmeyen tüm öneriler metinlere eklenerek nihai şeklini alır.
Nihai şeklini alan tüm dokümanlar (Mimari proje ve ekleri, Kat paylaşım şeması, Teknik Şartname ve Hukuki Şartname) hazırlanır ve ihale dosyası haline getirilerek tüm hissedarlara dağıtılır. Teklif toplanması için maliklerle görüşülür ve tekliflerin toplanması için son tarih belirlenir. Belirlenen tarihe kadar, uzun yıllar boyunca KENTSEL DÖNÜŞÜM alanında faaliyet göstermemiz sebebiyle edindiğimiz, bölgede sıkça adına rastladığımız, kendini piyasaya kanıtlamış olan, bilinen ve itibar edinmiş firmalardan oluştu rd uğ um uz portföyümüzdeki yatırımcılara değerlendirmeleri için sunulur.
Tüm hissedarlar bu dokümanları bildiği tanıdığı yatırımcı firmalara sunarak arayışımıza ortak olup bize destek verebilir.
Binanın yapımına talip olan firmaların verdikleei teklifleri tüm maliklerin inceleyebilmesi için bina adına bir mail adresi oluşturulur ve bu maıl adresının _ kullanıcı adı ve şıfrelerı tum hıssedarlara dagıtılır. Tüm malikler oluşturulması hedeflenen şeffaf sürecin temini için gelen tekliflere anlık olarak ulaşabilecektir. Bunun yanı sıra gelen teklifleri kitapçık haline getirerek tüm maliklere dağıtılması ayrıca sağlanır.
İhale dokümanlarını inceleyerek binanıza talip olan tüm yatırımcı aday firmaların teklifleri, belirlenen son teklif toplama tarıhıne kadar toplanıp, gereklı bılgısayar programları kullanılarak hazırlanmış olan teklif detaylarını gösteren karşılaştırmalı tablolar ve ekonomik yeterliği ifade eden analiz raporuyla beraber maliklerin katılım sağlayacağı genel kurul toplantısında hissedarların değerlendirmelerine sunulur. Malikler tarafınca en avantajlı 3 firmanın teklifi belirlenir ve bu firmalar sunum için davet edilirler. Sunum sonrası tüm hissedarlarla son bir değerlendirme toplantısı yapılarak yatırımcı firma belirlenmesi için oylama süreçleri tamamlanır ve Kentsel Dönüşüm Kanunu konusunda tecrübeli avukatlarımızın önderliğinde alınması gereken kararlar yönetmelikler kapsamında sırasıyla alınarak apartman karar defterine kaydedilir.
Düzenleme Şeklinde Arsa/Kat Karşılığı İnşaat sözleşmesinin İmzalanması süreçleri kontrolümüz altında yönetilir ve imzalanacak olan metinlerdeki tüm gerekli kontrollerin eksiksiz olarak yapılmasının ardından imzaya açılır. Bu süreçe yaşanabilecek tüm problemlerin takibi teknik ve hukuk departmanımız tarafınca eksiksiz olarak yapılır. Özellikle bu süreçlerde ciddi problemler yaşanmaktadır. Ornek vermek gerekirse; 65 yaş üstü hissedarların sağlık raporlarının almaları konusunda gerekli kolaylık sağlanır, vasi tayin edilmesi gereken hissedarlar varsa gerekli müracaatlar konusunda gerekli işlemler yapılır, muhalif olan, sürece katılmayan kat maliklerinin 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında pay satışı işlemlerinin tamamı tarafımızca sağlanır.Yine bu kanun kapsamında yapılacak olan tebligat işlemleri tarafımızca yürütülerek hızlı ve sorunsuz bir kentsel dönüşüm süreci temin edilip maliklerin en kısa sürede dairelerine veya dükkanlarına kavuşması en önemli hedefimizdir.
İlaveten İnşaat yapım süreçlerinin başlamasıyla birlikte, yüklenici firmanın Sözleşmemizin ekindeki projelere ve şartnamelere uygun imalat yapıp yapmadıgı duzenlı olarak kontrol edılır. Bu sureç ıskan belgesinin alınıp kat mülkiyeti tapuları çıkartılana kadar aylık denetimlerle kontrol edilerek maliklere tutanaklar ile rapor edilir.